FAQ Általános kérdések a kereskedésről

Mi a különbség a stop és a limit megbízás között?

A limitáras és a stop áras megbízásokat gyakran összekeverik egymással, mivel mindkettő függőben lévő megbízás, amely arra utasítja a brókert, hogy akkor nyisson vagy zárjon le egy pozíciót, amikor egy adott eszköz ára elér egy bizonyos szintet. A vételi limitáras megbízás arra ad utasítást, hogy egy pozíciót akkor nyissanak meg, amikor a piaci ár a jelenlegi árnál alacsonyabb szintet ér el; az eladási limitáras megbízás arra ad utasítást, hogy egy pozíciót akkor nyissanak meg, ha a piaci ár olyan szintet ér el, amely magasabb, mint a jelenlegi piaci ár.

Ennek megfelelően a vételi stop megbízásokat a jelenlegi piaci ár felett, eladási stop megbízást pedig a jelenlegi ár alatt adnak.

A limitáras megbízások lényegében jobb árat céloznak a jelenleginél, míg a stop megbízások az emelkedéseket használják ki, csökkenéskor pedig minimálisra csökkentik a veszteséget. A stop megbízásokat piaci megbízásokként teljesítik, amikor az ár mozgása kiváltja azokat; emiatt bizonyos piaci feltételek mellett csúszás vagy illikviditás által érintettek.